Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 2 kg brambor
  • Sůl
  • Kmín
  • Nové máslo
  • mléko

Dvě kila brambor se oloupe, rozkrájí na větší kousky a dají se vařit. Poleji se horkou vodou, posolí půl lžicí soli, přidá se k nim na špičku nože kmínu a nechají se vařit do měkka, ne však na kaši (pak by byla kaše vodnatá). Brambory se scedí a hned vařečkou rozmíchají, aby neztvrdly. Dá se tam asi jako ořech kousek nového másla a mléka tolik, aby byla kaše vláčná. Hned se dá na stůl, protože když déle stojí, není tak chutná.

Na stůl se dává ke kaši do růžová usmažená cibulka. Když ji chceme dát ke karbanátkům nebo s uzenkami, tedy ji promačkáme na mísu skrze řídké struhadlo nebo hodně řídký cedník, aby propadala na míse jako silnější nudle a hezky do vrchu, osmažené maso se dá kolem. Musí se to však dělat rychle, aby to nevychladlo.

Rate this Content 0 Votes