Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 0,25 kg vařených brambor
  • Sůl
  • Talířek čerstvých hříbků nebo žampionů
  • Máslo
  • Zelená petrželka
  • Cibulka
  • Kmín
  • 2 vejce
  • 250 ml Smetany nebo mléka
  • Sádlo a strouhanka na vymazání kastrolu (pekáče)

Čtvrt kila vařených, stu­dených, na koláčky krájených bramborů se malinko osolí. Talířek asi dvě hrsti čerstvých hříbků nebo žampionů drobně skrájených se ve studené vodě opere, přidá se k nim na malou špičku nože soli, asi jako ořech kousek nového másla, půl lžičky jemně usekané zelené petrželky, tolik také cibulky nadrobno pokrájené (kdo nemá cibulku rád, může jí vynechat), na malou špičku nože kmínu a nechá se to chvíli dusit a přidá se lžíce vody, aby zůstaly houby vláčné.

Vymaže se kastrol máslem nebo sádlem, vysype strou­hanou žemličkou, dá se tam vrstva bramborů, ostatní bram­bory se promíchají s houbami a vloží se do kastrolu. V koflíku smetany nebo mléka se rozkvedlají dvě vejce, vlije se to do kastrolu, pokladou se na to ještě asi jako čtyři lískové oříšky velké kousky másla nebo sádla a peče v teplejší troubě do červena.

Také jest to dobré, když se to posype strouhanou žemličkou neb parmazánským sýrem.

Rate this Content 0 Votes