Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 0,5 kg prosáté mouky
  • 1,5 dkg kvasnic
  • Sůl
  • Omastek
  • 1 vejce
  • Mléko
  • Citronová kůra
  • (vařený strouhaný brambor)

Půl kila prosáté mouky, 1,5 dkg zmrazených kvasnic, lžičku soli, tři lžíce rozpuštěného omastku, třeba nějaké sebrané mastnoty z hovězí polévky, jedno vejce rozkvedlané v hrníčku mléka, dle chuti citrónové kůry, udělá se lehounké těsto, lépe je udělat slabší než tužší, hodně se propracuje, aby z něj bylo kyproučké pečivo. Také se do něj může přidat jeden vařený strouhaný brambor. Míra mléka se přesně nedá určit, protože někdy je mouka suchá, jindy vlhká a také kdo dá na pečivo mouku krupičnou, spotřebuje mléka více. Na půl kila mouky na volné těsto se může připravit něco přes čtvrt litru vlahého mléka, na tuhé těsto jako jsou mazance, vánočky, když do nich přidáváme žloutky a rozpuštěné máslo, je potřeba na půl kila mouky jen hrníček mléka, něco přes osminu litru, také dle toho, jak suchá je mouka. Kdo šetří, může vejce vynechat.