Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 0,5 kg tmavé mouky
  • 10 g kvasnic (droždí)
  • Cukr na kvasnice
  • Mléko
  • Sůl
  • Špetka tlučeného anýzu nebo fenyklu

Černější mouka, asi číslo třetí, se zadělá se sbíraným mlékem nebo vodou. Zmladí se ve vlahé vodě deka kvasnic s cukrem na větší špičku nože a troškou mouky, pak dá se ještě tolik vlahé vody nebo mléka, aby bylo těsto trošku silnější, než na buchty, osolí se vrchovatou lžičkou soli, přidá se špetka tlučeného anýzu neb fenyklu.

Těsto se propracuje a nechá kynout. Z kynutého těsta se dělají malé bochánky jako větší vdolky, opět se nechají kynout. Pak se pomažou rozkvedlaným vejcem a sypou se mákem smíšeným se solí nebo kmínem. Pečou se v horké troubě (asi 180 stupňů).

Také se z této porce může udělat jen jeden bochánek a také se mákem a solí posype. Musí se však péci malou hodinu.

Rate this Content 0 Votes