Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 2 hrsti zkrájeného chřestu
  • 2 brambory
  • Sůl
  • Mouka
  • Máslo

Na litr polévky se dají vařit dva okrájené, na kousky rozkrájené brambory a půl lžíce soli. Chřest se zasyrova pokrájí na malé kousky, to měkké se dá vařit do hrnečku, ty tvrdé kousky se vaří zvlášť. Když se brambory uvařily, proženou se skrze cedník včetně uvařeného tvrdého chřestu, po vrchovaté lžíci mouky se udělá řídká, bledá jíška, nejlépe na másle (asi jako ořech velkým kousku). Jíška se dobře rozkvedlá s těmi procezenými brambory, chřestem a s tou vodou a nechá se to vše povařit, aby polévka měla jemnou chuť, protože když se bledá jíška v polévce vaří déle, moučná chuť se ztratí a polévka je jemnější. Nyní se do hotové polévky dá ta uvařená měkká část chřestu. Na litr polévky, aby bylo dvě hrsti zkrájeného chřestu (šparglu.)

Rate this Content 0 Votes