Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • ¼ kg hovězí kýty
  • ¼ kg prorostlého vepřového
  • ¼ kg telecího z kýty
  • 3 žemličky
  • Máslo
  • Cibule
  • Květ
  • Zázvor
  • Pepř
  • Citronová kůra
  • 3 vejce
  • Slanina

Useká se, nebo umele čtvrt kilogramu masa z hovězí kýty, čtvrt kilogramu prorostlého vepřového a čtvrt kila telecího také z kýty. Přidá se k tomu jedna strouhaná a 1 a půl ve vodě namočená, dobře vy­mačkaná žemlička, lžice na másle bledince zažloutlé cibul­ky, na špičinku nože květu, na špičku nože zázvoru, pepře a citrónové kůry, dvě vejce a jeden žloutek, dobře se všechno promíchá. Čisté prkénko se potře bílkem a ma­síčko se na prst silně na něj rozetře. Po té se po celé ploše pokládá na nudličky rozkrájená slanina, pak se to sbalí jako závin a opět potře bílkem. Stačí na vše ten bilek, co zbyl z toho žloutku. Na pekáč se dá asi jako velký vlašský ořech, kousek nového másla a kousek mrkve pokrojené, pečeně se na to vloží a peče se opatrně jednu hodinu v troubě a mezi pečením se polévá hovězí polév­kou nebo vodou. Pak se rozkrájí na šikmé řízky, složí vkusně na mísu a kolem se dají osmažené brambory a šťáva se procedí a dá na maso.

Rate this Content 0 Votes