Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Telecí kýta
  • Sůl
  • Slanina
  • Mouka
  • Máslo nebo sádlo na smažení
  • Cibule
  • Hovězí polévka (vývar)
  • Kyselá smetana
  • Kapary

Z telecí kýty se nakrájejí úhledné řízky, naklepou se, osolí, protáhnou po jedné straně slaninou, na nudličky pokrájenou, obalí v mouce a rychle na rozpáleném másle nebo sádle osmaží.

Na kuthan se dá kousek rozkrájené cibule, lžíce na nudličky pokrájené slaniny, jako ořech kousek másla a nechá se to zarůžovět. Přidají se k tomu odřezky masa od řízku, nechají se chvilku podusit, zaleji polévkou, přidají se k tomu opečené řízky a dusí se v troubě pod poklici doměkka.

Pak se vyndají, omáčka se zaleje koflíkem kyselé smetany se lžičkou mouky a nechá se to povařit. Poté se omáčka procedí, řízky se tam vloží, posypou kaparami a nechají se přejít varem. Pak se dají na mísu, poleji omáčkou a obloží noky nebo brambory.

Rate this Content 0 Votes