Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 0,5 litru hovězí krve
  • Sádlo
  • Cibule
  • Mléko
  • 3 žemličky
  • Pepř, majoránka, zázvor, nové koření
  • Česnek
  • Kroupy

Asi půl litru hovězí krve, která, když je vystydlá, se opere studenou vodou, na kastrol se dá asi jako slepičí vejce kus sádla a půl rozkrájené cibule zažloutnout. Do studené krve se dá koflík dobrého mléka a dobře se rozkvedlá a ještě se to promačká skrze cedník, pak se tam připojí 3 ve vodě namočené vymačkané žemličky, dobře se to promíchá a dá do osmažené cibule a hezky se to promíchá. Připojí se na špičku nože pepře, majoránky, zázvoru, nového ko­ření a stroužek utřeného česneku, vše se promíchá, dle chuti osolí a dá na kousku sádla do trouby opéct.

Také se může do toho přidat trochu (asi koflík) vařených krup. Je to zdravé a velice výživné jídlo a proto se může ča­stěji požívat.

Rate this Content 0 Votes