Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 0,5 kg hovězí masa (špalíček od svíčkové)
  • Sůl
  • Pepř
  • Cibule
  • Mouka
  • Sádlo
  • Vejce

Maso se rozřízne napříč na tři díly, dříve se odřežou mázdry a lůj. Každý řízek se naklepe, aby z toho byla plocha asi na stéblo silná, po­práší se solí a pepřem a potřou se strouhanou cibulí a založí se se 4 stran jako skládaný malý koláč, popráší se po jedné straně moukou a rychle se opečou na rozpáleném sádle. Pečeni po jedné straně trvá asi čtyři minuty, po druhé straně také. Na jiném kastrolku musí být zesklovatělá cibulka na kousku sádla a lžičce mouky, přidá se tam ně­kolik lžic hovězí polévky, aby z toho byla chutná šťáva. Pečené řízky se dají na mísu, šťávou se ještě rychle vy­pláchne kastrolek, co se řízky pekly, na každý řízek se dá sázené vejce a nese se to na stůl.

Také se může maso paličkou roztlouci, pak utvořit na stotinu (asi 1 cm) vysoké placičky a péci jako předešlé. Kdo má rád řízky tyto krvavé, peče je rychle na každé straně dvě minuty. Čím se prudčeji řízky pečou, tím jsou šťavnatější. Také je k nim dobrá dušená rýže, brambory i makarony.

Když není maso ze svíčkové, tak se ustrouhá nebo umele maso z kýty nebo boku a udělá se z toho řízek. Mleté maso nemá žádné mázdry. Do každého řízku se přidá špetka strouhané žemličky a kou­síček másla nového nebo utřeného morku, což je dělá vláč­nější. Pečou se jako předešle velice rychle a když se ne­sou na stůl, poleji se šťávou a dají se k nim brambory.

Obyčejně se takto dělaly na venkově, když nebyla k dostání svíčková a byla to také dobrá a rychlá krmě.

Rate this Content 0 Votes