Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 3 vejce
  • Játra
  • Smetana nebo hovězí polévka
  • Mouka
  • Máslo
  • Petrželka
  • Pepř, květ, sůl

Dvě lžíce prolisovaných nebo strouhaných jater, 4 lžíce smetany nebo hovězí polévky, po lžíci mouky zpěněná jíška s petrželkou jemně sekanou, ma­linko pepře a kvetu, na větší špičku nože soli, vše se do­hromady utře velice jemně, pak se tam dají 3 větší celá vejce a kvedlá se to v hrnku na plotně, až to houstne. Pak se hrnek pováže papírem a postaví do většího hrnce s vařící vodou. Velký hrnec se přikryje velkou poklicí a vaří se to poma­linku půl hodiny. Ztuhlé se vykrájí lžičkou do polévky. Také se to vaří v páře v troubě v malých formičkách. Když se dává jíška na tuto sedlinu zpěnit, dá se máslo dobré, nové, asi jako velký vlašský ořech, a když začne máslo s moukou pěnit, již se tam dá smetana nebo hovězí polévka, rozkvedlá se to, připojí játra a pak do prochladlého vejce.

Rate this Content 0 Votes