Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Dvě malé nebo jedna větší kapusta
  • Sůl
  • Uzené maso
  • 3 vejce
  • Strouhanka
  • Pšeničná krupička
  • Sádlo nebo máslo

Dvě malé nebo jedna větší kapusta se očistí, rozkrájí, a do měkka v osolené vodě uvaří. Vařená se jemně useká, a když je talířek kapusty, dá se k tomu o něco méně usekaného uzeného vařeného prorostlého masa. Na misce se umíchají tři žloutky, přidává se k nim po kousku usekaná kapusta a maso. Přimíchá se k tomu špetka soli a lehounce ze tří bílků pevný sníh, dvě lžíce žemličky a lžíce pšeničné krupičky. Nyní se to dá do sádlem nebo máslem vymazané formy nebo hrnku, pováže se to papírem a vaří se to v páře jednu hodinu.

Puding se vyklopí na mísu a dá se k němu česneková, cibulová omáčka nebo zelí, i brusinky jsou dobré. Forma se také žemličkou posype a vaří se v páře.

Rate this Content 0 Votes