Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 60g nové máslo
  • 6 vajec
  • 100g cukru
  • Citronová kůra
  • 0,5 lžičky soli
  • 25g droždí
  • Mléko
  • 210g prosátá krupičná mouka
  • Strouhanka
  • Mandle

Na mise se utře do pěny šestnáct deka nového másla, přidá se k němu šest žloutků a deset deka cukru, dle chuti citrónové kúry. Kdo rád, může přidat malinko vanilky, půl lžičky soli a tře se to do husté hmoty. Po té se k tomu připojí dvě a půl deka zmlazených kvasnic v koflíčku mléka. Dále se k tomu a lehce zamíchá ze čtyř bílků sníh a dvacet jeden deka prosáté krupičné mouky.

Forma se vymaže novým máslem, vysype strouhanou žemličkou a vyloží rozpůlenými mandlemi. Nechá se těsto ve formě kynouti a pak se peče jednu hodinu v mírně vytopené troubě. Pozn.: Když jsou kvasnice čerstvé, postačí dvě deka. Pečená bábovka se sype hned za tepla vanilkou a cukrem.

Rate this Content 0 Votes