Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 5 brambor
  • 2 vejce
  • Tvarůžek (syreček)
  • Škvarky
  • Sádlo
  • Sůl
  • 1/4L mouky
  • 1/4L pšeničné krupičky
  • Houby

Pět vařených, oloupaných a strouhaných bramboru (o něco větší než prostřední) se dá na misku, připojí se k tomu jeden žloutek a jedno vejce celé, jeden čerstvý tvarůžek (syreček), který se strouhá také na posýpání jídel, též se k tomu přidá dvě lžíce jemně usekaných škvarků, asi jako ořech kousek sádla, lžička soli, čtvrt litru mouky a čtvrt litru drobounké pšeničné krupičky.

Vše se velice dobře prodělá a pak se z toho dělají malinké, na půldruhé stotiny (1,5cm) silné placičky. Nejlépe, když se vykrojí Koblížkovým kružátkem, a kladou se na pomaštěný plech, ještě se po povrchu potřou rozkvedlaným vejcem nebo sádlem a pečou se v troubě do růžova.

Na stůl je k nim v zimě dobrý bramborový salát, nebo syrové kyselé zelí, v létě hlávkový salát, a když jsou houby, tak některá hospodyňka, dá na každou, již pečenou opečenku půl lžíce dušených hub. Také jsou dobré, když se osmaží v kastrolu na plotně.

Rate this Content 0 Votes