Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 1 kg prosáté mouky
  • 4 dkg kvasnic
  • 18 dkg másla
  • Cukr
  • Rum
  • Mléko
  • 2 vejce
  • Citronová kůra

Na mísu se dá kilo prosáté mouky, čtyři deka zmrazených kvasnic, 18 deka rozpuštěného másla, půlku nového, půlku převařeného (nebo půlku loje), dvě vrchovaté lžíce cukru, lžíce rumu, dva ve vlahém mléce rozkvedlané žloutky, vrchovatou lžičku soli, dle chuti citrónové kůry a mléka tolik, aby bylo vláčné těsto, které se vypracuje a nechá kynout. Až vykyne, tak se z něj dělají malé buchtičky, plní se povidly nebo nějakou zavařeninou, nechají se kynout a pak se do růžová upečou v dobře vyhřáté troubě. Když odpadávají lehce od pekáče, jsou hotové.

Rate this Content 0 Votes