Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Sůl
  • 6 brambor
  • Mrkev
  • Kořenová petržel nebo pastinák
  • Celer
  • Kedlubna
  • Cibule
  • Sádlo
  • Rýže
  • Mouka a máslo na jíšku
  • Petrželka nebo pažitka

Na dva litry polévky jest třeba lžíce soli, šest syrových okrájených brambor, které se na kousky rozkrájejí, dvě lžíce na drobné nudle krájené mrkve, lžíce (též na nudle krájené) kořínkové petržele nebo pastináku, celeru, kedlubnu a kousek pokrájené cibule. Zelenina se dá na kousku sádla (asi jako vlašský ořech) dusit malinko do žluta, pak se přidá na ni zasolená voda a nechá se trochu povařit, protože zelenina, zvlášť v zimě, se musí vařiti déle, než brambory a rýže. Pak se k ní přidají na kousky pokrájené brambory, tři lžíce ve trojí vodě vyprané rýže a nechá se to vařit, až jsou brambory i rýže měkká, nikoliv rozvařená! Nyní se v trošce vody rozkvedlá lžíce dobré jíšky a nechá se zavařit. V létě se do ní může přidat ještě zelená petrželka neb pažitka.

Rate this Content 0 Votes