Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 0,5 kg prorostlého vepřového masa (podbřišek nebo maso z krku)
  • Syrová játra
  • 2 – 3 žemličky
  • Sůl
  • Pepř, nové koření, zázvor, majoránka, česnek
  • Pšeničná krupička
  • Sádlo

Když chceme mít domácí jaternice a doma se nezabíjí, koupí se půl kila vepřového masa prorostlého, maso se uvaří a jemně useká, také se k němu přidá za deset haléřů syrových jater, přidají se k tomu dvě nebo tři namočené vymačkané žemličky, lžička soli, na špičku nože pepře, na špičinku nože nového koření a zázvoru, něco majoránky a jako hrách kousek utřeného česneku, několik lžic polévky co se vařilo maso, aby to bylo vláčné, ne však řídké. Může se přidat lžíce pšeničné drobounké krupičky, vše se promíchá. Na pekáček nebo kastrol se dá asi jako slepičí vejce kousek sádla, když se rozpálí, rozlije se po celém pekáčku a sekanina se dá do toho. Pěkně urovná a peče se v horké troubě patnáct i dvacet minut. Na stůl se k tomu dají brambory a kyselé zelí. Do polévky, co se vařilo maso, se dá rýže a tak může být oběd pro čtyři i šest osob.

Rate this Content 0 Votes