Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Telecí hrudí
  • Máslo
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 2 strouhané žemličky
  • Sůl
  • Květ
  • Petržel
  • Kůrka ze žemle
  • Pepř
  • 14 dkg uzeného jazyka
  • Slanina
  • Kyselé okurky

Hrudí se opět zbaví žeber, osolí, udělá se otvor pro nádivku, kterou připravíme následujícím způsobem:

Utře se jako slepičí vajíčko kousek nového másla, přidá se jedno vejce a dva žloutky, dvě strouhané, mlékem naložené žemličky, půl lžičky soli, malinko květu a jemně usekané zelené petrželky, 14 deka vařeného uzeného jazyka (třeba malý vepřový uzený jazyk), šest deka na nudle pokrájené slaniny a šest malých na nudličky pokrájených okurek, dobře se vše promíchá a naděje se tím pěkná telecí ledvina, zašije a sbalí do kotoučku a dá péci. Také někdo přidává do nádivky malinko žemličkové kůry neb pepře, to vše záleží na chuti a libosti.

Vytažená žebra a kousek loje se vaří v osolené vodě, a když je voda ve varu, vloží se tam sbalené, motouzem obtočené hrudí a vaří se skoro půl druhé hodiny. Když je uvařené, dá se jako tlačenka mezi dvě prkénka a  zatíží s. Když vystydne, krájí se na šikmé řízky, ozdobí se aspikem i citronem. Je to v letě chutný předkrm neb večeře.

Rate this Content 0 Votes