Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 1 kg mouky
  • 150 g másla
  • 30 g kvasnic (droždí)
  • 3 žloutky
  • 250 ml mléka
  • Lžička soli
  • Lžička citrónové kůry
  • Šťáva z citrónu
  • 120 g cukr moučka
  • 120 g oloupaných mandlí
  • 120 g rozinek
  • 50 g citronády

Do jednoho kila mouky se dá patnáct deka rozpuštěného másla, polovic nového, polovic přehřátého, tři deka zmlazených kvasnic (kvasnice se rozpustí v trošce mléka, lžíce cukru a lžíce mouky). Tři žloutky se rozkvedlají ve čtvrt litru vlahého mléka, přidá se zarovnaná lžička soli, lžička citrónové kůry a z jednoho citronu šťáva, dá se dvanáct deka tlučeného cukru, těsto se dobře prodělá, přidá se k němu dvanáct deka oloupaných mandlí, tolik také hrozinek a pět deka citronády.

Vypracované těsto se nechá kynout dvě hodiny a pak se udělá jeden velký nebo dva menší mazance nebo vánočky nechají kynout a pečou se 45 minut ve vyhřáté troubě (180 stupňů). Když se udělá jen jeden mazanec nebo vánočka, tak se musí péct v troubě jednu hodinu.

Když jsme zapomněli, jak dlouho se již vánočka peče, tak se dřevěnou špejlí do ní přehne a když jest špejle suchá, jest dost. Když se na konci nedopečené těsto zadrželo, musí se ještě péci. Trouba musí se dříve vytopiti, nesmí však býti příliš rozpálena, nejlépe se pozná, když se tam podrží kousek bílého papíru a hned žloutne, jest již vytopená. Když se dá pečivo do málo vytopené trouby, tak se rozběhne, do příliš vytopené se spálí, tak se musí jíti, jak se říká cestou prostřední.

Rate this Content 0 Votes