Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Vepřový jazyk z většího vepře
  • Prorostlé uzené vepřové maso
  • Strouhanka
  • Nové máslo
  • Cibule
  • Zelená petrželka
  • Sardelka
  • Mouka a máslo na jíšku

Jazyk se uvaří v osolené vodě do měkká, oloupe se, rozkrájí se na koláčky. Useká se jemně kousek prorostlého vařeného uzeného masa, aby ho bylo čtyři lžíce, přidá se k němu lžíce žemličky strouhané, jako lískový ořech kousek nového másla, utře se to a pomažou se tím ty koláčky jazyku a dají se na kastrol na nové máslo, asi jako ořech, malinko zespoda osmažit. Přidá se k tomu kousek cibule a zelené petrželky. Když se mají dávat na stůl, utře se půl sardelky s jako ořech kouskem nového másla, dá se na každý Koláček kousíček a dá se to do trouby, aby se do té nádivky na koláčkách zahřálo. Po té se dají na mísu. Do kastrolu se dá lžička bledě jíšky, troška hovězí polévky, půl té zbylé sardelky s kouskem másla utřené, vše se promíchá, procedí a dá se toho asi tři lžíce na mísu pod ten připravený jazyk, ostatní omáčka se dá do konvičky a kolem jazyku se dají citrónové půlměsíčky, nebo se to jen zakape citrónovou šťávou a dají se k tomu vařené magrony.

Rate this Content 0 Votes