Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Telecí ořech
  • Sůl, pepř
  • Mouka
  • Cibule
  • Hovězí polévka
  • Máslo
  • Sardelka
  • Petrželka
  • Citronová kůra a šťáva

Z telecího ořechu se nakrájejí napřič na půldruhé slotiny (1,5cm) silné řízky, malinko se osolí, pepřem popráší, naklepou a popráší moukou a rychle na rozpáleném másle do červena osmaží. Na jiném kastrolku se osmaží kousek cibule, ten omeletový plech, na kterém se řízky osmahly, se opláchne hovězí polévkou, aby byla pěkná, žlutá šťáva, vlije se to na řízky a nechají se tam do měkká dusit.

Pak se řízky ze šťávy vyndají, do šťávy se přidá na půl kila řízků jedna v másle utřená sardelka, půl lžičky jemně usekané petrželky, dle chuti citrónové kůry a šťávy, přidá se ještě dle potřeby hovězí polévky. Procedí se to na řízky a již se to nezavařuje.

Kolem se udělají čtverečky z následujícího pudingu: 

  • Sladká smetana
  • Mouka
  • 8 vajec
  • Sůl
  • Pšeničná krupička
  • Strouhanka (žemlička)

Do hrnku se dá jedna třetina litru dobré, sladké smetany, rozkloktá se v nf jedna třetina litru mouky, přidá se 8 žloutků a míchá se to asi deset minut.

Pak se tam dá sníh z 8 bílků, lžička soli a lžička pšeničné, drobouninké krupičky. Zlehka se to zamíchá a dá se to do pudingové, máslem vymazané a žemličkou vysypané formy a vaří se to v páře jednu hodinu

To postačí pro dvanáct osob, pro málo osob stačí po dvou vajíčkách a může se to vařit v hrnečku, který se pováže papírem, aby tam voda při vaření nevnikla.

Rate this Content 0 Votes