Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 1 kilo telecí ledviny
  • Máslo
  • Mouka
  • Hovězí polévka

Kilo nebo méně telecí ledviny zbavíme kosti (které se pro polévku upotřebí), osolíme a přílišný tuk se odřízne a maso se pěkně sroluje (sbalí), aby ledvinka přišla doprostřed, a peče se na másle následujícím způsobem: když se pekáč rozpálí, maso se tam vloží a polévá se vlastní šťávou a pak se přilévá po lžíci horká hovězí polévka nebo voda. Peče se dvě hodiny i déle, jak je maso staré, totiž ze staršího nebo mladinkého telete. Ke konci se může potřít novým máslem, posypat strouhanou žemličkou, kůrou, aby dostala červenou kůrčičku. Může se dát k ledvině hřebíček prostrčený cibulí, nebo kousek slaniny. Pečená ledvina se vyndá, šťáva se zapráší půl lžící mouky, přileje se hovězí polévka, maso se rozkrájí na tenké řízky, které se velice pěkné vyjímají. Kolem je maso a uprostřed je ledvinka. Tato pečeně se hodí pro hostiny a dává se k ní hlávkový neb zelný salát. 

Rate this Content 0 Votes