Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 0,5kg mouky
  • 1/4kg zelí
  • Sůl
  • Máslo
  • 15g zmlazených kvasnic (mouka, cukr, mléko)
  • Mléko
  • 1 vejce
  • pepř

Na půl kila mouky se rozkrájí čtvrt kila zelí z pěkné hlávky na větší kostičky, dá se ovařit v málo přisolené vodě, pak se voda scedí, na kastrolek se dá lžíce másla a zelí se nechá do měkka dusit, nesmí však zhnědnout, musí zůstat bílé. Po té nechá se vychladnout.

Na mísu se dá půl kila mouky, do ní jeden a půl deka zmlazených kvasnic, které se zmladí v šesti lžících mléka špetce cukru a dvou vrchovatých lžících mouky. Ve čtyřech lžících vlahého mléka se rozkvedlá jedno celé vejce, přidá se k tomu zelí, také na špičinku nože pepře, dá se to do mouky. Přidá se dvě lžíce rozpuštěného másla, lžička solí a vše se dobře propracuje v jemné těsto. Může být o poznání tužší, než na buchty. Když není mouka příliš suchá, tak postačí mléka šest lžic na kvasnice a čtyři do zelí. Také dle toho, jak je zelí vláčné.

Těsto Se nechá kynout, z kynutého se dělají vdolky na stotinu (centimetr) silné, nechají se kynout, pak se opečou malinko na plotně nebo v troubě a na kousku sádla nebo jiného omastku se do červena osmaží. Někdo je také upeče v troubě docela a pak sádlem nebo máslem pomastí.

Tyto zelníky jsou kypré a zelí v nich promíchané dává jim zvláštní chuti. Jsou dobré teplé nebo vlažné.

Rate this Content 0 Votes