Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • ¼ kg hovězího masa ze svíčkové
  • ¼ kg vepřového masa
  • Strouhanka
  • Mléko
  • 2 vejce
  • 6dkg slaniny
  • Paštikové koření (Utluče se asi 20 zrn pepře, asi 15 zrn nového koření, asi jako hrách muškátové koření, jeden usušený bob­kový list, proutek tymiánu a kousek zázvoru. Všechno toto se dohromady utluče a uschová do nějaké lahvičky a zátkou uzavře).
  • Citronová kůra
  • Cibule
  • Mrkev, celer, petržel
  • 4 celé pepře a nové koření
  • Zázvor
  • Bobkový list
  • Kysaná smetana
  • mouka
  • (bíle víno)
  • Ocet
  • Sůl
  • Pepř drcený

Čtvrt kila hovězího masa ze svíčkové se na noc poleje lžící octa, malinko osolí a pepřem také malinko popráší. Druhý den se jemně useká čtvrt kila prorostlého vepřového masa, také ta naložená svíčková se jemně useká, pak se to smíchá dohromady. Dvě rozstrouhané, malinko mlékem navlažené žem­ličky (také bílým vínem se mohou navlažit, postačí 3 lžíce vína) vmíchá se jedno celé vejce a jeden žloutek, asi 6 dkg jemně usekané slaniny, přidá se na špičku nože paštikového koření. Dále se připojí na špičku nože citrónové kůry a kousíček ustrouhané cibule. Vše se dohromady promíchá, utvoří se šiška, která se dá na máslem vymazaný pekáč, potře se bílkem, poklade se na nudličky krájenou slaninou a ještě se přidají na pekáč asi 3 kroužky očištěné mrkve, tolik též celeru a petržele, asi 4 celé pepře, též tolik nového kořeni, kousíček zázvoru a bobkový malý list a kousek cibule.

Když se maso zapeče, poleje se po chvilce hovězí polévkou a ke konci pečení se rozkvedlá koflíček kysané smetany se lžičkou mouky a naleje se to na maso. Když se to zapeče a maso se již hodinu peklo, vyndá se na prkénko, do máčky se přidá kapka polévky, vše se rozmíchá, aby ta zelenina také přišla do omáčky, procedí se to a kdo rád navinulé, přidá lžičku citrónové šťávy a kdo rád kyselé, připojí dle chuti ocet.

Pečeně se krájí na pěkné řízky, dá na mísu, omáčka se pod ní naleje a dá se k ní knedlík nebo noky. Také jsou k ní dobré velké cezené nudle.

Rate this Content 0 Votes