Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Mozeček
  • Petrželka
  • Smetana
  • 2 žemličky
  • 2 vejce
  • Sůl, pepř, květ

2 vrchovaté lžíce usmaženého mozečku se zelenou petrželkou se ve­lice jemně utřou, přidají se k tomu 2 lžíce smetanou navlhčené žemličky, 2 vejce, lžíce smetany, na větší špičku nože soli, malinko pepře a květu, vše se dohromady tře asi 10 minut. Pak se vymaže hladký hrnek máslem, hmota se tam vlije, aby jí bylo jen do polovice hrnku, pováže se papírem a postaví se do většího hrnce s vařící vodou. Velký hrnec se přikryje velkou poklicí a vaří se to poma­linku půl hodiny, až je to úplně ztuhlé. Vykrájí se lžičkou malé knedlíčky, naleje se na to hovězí polévka a nese na stůl.

Když se něco vaří v páře, je dobré, když je po ruce tak zvaný drátěný můstek, který se dá do hrnce, ve kterém pudink vaříme a pak hrnek s pudinkem postavíme na můstek a nemusíme se obávat, že voda tam při vaření vnikne. Také se takováto hmota dává do malinkých formiček třeba mušlových, plechových. To se dá malinko vody na kuthan, formičky naplněné do polovice se tam vloží, ale opatrně, aby tam nevnikla voda, kulhán se přikryje pokličkou a za několik minut to je již ztuhlé. Pak se to vyklopí, formičky se umyjí, vymažou se máslem, opět naplní a zase v kuthanu v páře vaří. Když je více formiček, mohou se všecky naplnit, do většího pekáče se dá trochu horké vody, formičky se tam postaví a dají do trouby, a není třeba je přikrývat, protože také v troubě ztuhne. Dá to sice více práce v malých formičkách, je to však hezké a dělá se to obyčejně pro hosty. Říkává se tomu obyčejně vandličky. Může se dělat ve formičkách, co se pečou cukrové mušličky.

Rate this Content 0 Votes