Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 3 vejce
  • Sladká smetana
  • Sůl

Do asi 0,75 litrového hrnku dáme 3 velká vejce, šálek (asi 8 lžic) sladké smetany, na špičku nože soli a kvedlá se to kvedlačkou asi 5 minut. Pak se hrnek pováže papírem a postaví do většího hrnce s vařící vodou. Velký hrnec se přikryje velkou poklicí a vaří se to poma­linku půl hodiny. Když jest to již ztuhlé a ještě se nedává na stůl, nechá se to stát na kraji plotny. Před podáním se malou lžičkou vykra­jují malinké knedlíčky či noky do hovězí polévky a nesou se na stůl. Když se chtějí z toho vykrajovat čtverečky, tak se hrnek vymaže máslem, aby se to snáze vyklopilo, a dá se o lžíci smetany méně, aby to bylo tužší. Místo smetany se také může dát studená hovězí polévka. I tato sedlina se hodí pro hostiny.

Rate this Content 0 Votes