Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Mouka
  • Máslo
  • Cibule
  • Hovězí polévka
  • Vařené hovězí maso
  • 1 vejce
  • Pepř
  • Sůl
  • Strouhaná žemlička (strouhanka)

Z jedné rovné lžíce mouky a asi jako velký ořech másla se udělá bledá jíška, do které se přidá lžička jemně nasekané cibule a nechá se to malinko spolu zasmažit. Pak se tam dají 4 lžíce hovězí polévky, aby z toho byla vláčná kaše. Poté se to nechá vystydnout. Pak se k tomu přidají 4 hodně vrchovaté lžíce vařeného, jemně usekaného hovězího masa, jeden žloutek (bílek se nechá na potření) na špičku nože pepře, dle chuti se to přisolí a pomocí strouhané žemličky se udělají dva neb tři závitky, hezky se urovnají, aby vypadaly jako podlouhlé řízky, omočí se v rozkvedlaném bílku, obalí ve strouhané žemličce a osmaží se na másle nebo sádle.

Dobrá je k tomu bramborová kaše nebo špenát, tuřín, kapusta i mrkev.

Také se mohou tyto závitky či řízky omočit jen v rozkvedlaném vejci nebo bílku, bez žemličky a osmaží se to do růžova na novém másle. Pak se utře s kousíčkem másla malá, oloupaná sardelka, na každý řízek se dá toho sardelového másla, dají se pak na talíř, pod ně asi dvě lžíce polévky a dají se na kraj do trouby. Na kastrolku se dá špejchriout lžička mouky asi jako ořech s kouskem másla, přidá se k tomu na špičku nože use­kané petrželky, když to malinko zažloutlo, dá se do toho 4 lžíce hovězí polévky, nechá se to povařit, připojí se k tomu kousek sardelového másla a pak se tím podlijí ty řízky, dá se k tomu rozkrájený citron a nese na stůl. Také jsou k tomu dobré makarony. Omáčka tato má být více řídká, ne hustá, když se smaží, nedá se mnoho másla, jen tak, aby se více opékaly, než smažily. Také jsou dobré i z jiného masa ze zbytků.

Rate this Content 0 Votes