Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 0,5 kg vařených brambor
  • Sůl
  • 2 vejce
  • Máslo
  • 0,25 g mouky
  • Lžíce krupičky
  • Strouhanka
  • Vařené uzené maso usekané

Půl kila vařených strouhaných brambor se dá na vál, přidá se k nim lžička soli, jedno celé vejce a jeden žloutek, lžíce rozpu­štěného másla, čtvrt kila mouky a lžíce krupičky.

Propra­cuje se to, až je to jemné a nechá se ta hmota půl hodiny miskou přikrytá odpočívat.

Pak se popráší vál moukou, hmota se rozváli na stéblo silně, pomaže se rozválená plocha rozkvedlaným bílkem a posype smaženou strouha­nou žemličkou. (Dvě strouhané žemličky postačí) a talířek vařeného prorostlého sekaného uzeného masa, které se též se žemličkou na rozválenou plochu rozhodí.

Pak se to svine jako závin, stočí do kotouče, vloží do máslem po­třeného servitu či plátěného ubrousku, zaváže motouzem, a vaří v páře tři čtvrtě hodiny.

Pak se opatrně vyndá, rozkrájí se (když malinko z páry vyjde) na koláčky, pomasti se horkým sádlem a dá se k němu na stůl kyselé zelí nebo nějaký salát.

Rate this Content 0 Votes