Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 0,5 kg mouky
  • 2,5 dkg kvasnic
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce cukru
  • Mléko
  • 2 vejce
  • Máslo

Mouka, kvasnice, lžička soli, dvě lžíce cukru, dva ve vlahém mléce rozkvedlané žloutky, deset deka rozpuštěného másla, dle potřeby ještě vlahého mléka, udělá se vláčné těsto, dobře se vypracuje a nechá kynout. Pak se dělají malé kuličky jako zlatník velké, dávají se na pomaštěný plech, potřou se na vrchu i mezi máslem a nechají se kynout. Potom se pečou v dobře vyhřáté troubě 15 - 20 minut. Když jsou drahé vejce, tak se mohou vynechat a dát do těsta jeden rozstrouhaný vařený brambor. Některá hospodyňka dělává na dukátově buchtičky těsto jen jednoduché, že jsou do krému lepší buchtičky mastné a sladké.

Rate this Content 0 Votes