Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Když se peče domácí chléb, vezme se kus vykynutého těsta a promíchá se s následujícím ovocem. Dvě hrstě malinko ovařených suchých hrušek, tolik také suchých švestek a fíku, které se neovaří, asi šest oloupaných na kousky rozkrájených syrových jablek (když nejsou čerstvá jablka, mohou se dát ovařená suchá jablka, hrstka jader z lískových ořechů a také tolik vlašských, hrstka velkých hrozinek.

Vše se promíchá do těsta, aby to nevyčnívalo. Udělá se z toho obdélný chlebíček či šiška, nechá se vykynout a pak s chlebem v peci upeče. V letě se může rozkrájet jakékoliv čerstvé ovoce, takový ovocný chlebíček je také výtečný.

Pozn. Když se děla od chleba ovocný chléb, tak se vezme těsto dříve než se chléb solí, protože sůl se k ovoci nehodí.

Rate this Content 0 Votes