Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Vařený hrách
  • Sůl
  • Česnek
  • Majoránka
  • Sádlo nebo máslo
  • Celer
  • Petržel nebo pastinák
  • Kedlubna
  • mrkev
  • tlučený pepř
  • Zázvor
  • Květ
  • Smažená žemlička nebo chléb

Pro osobu vrchovatou lžíci vařeného hrachu. Vařený hrách se polije horkou přisolenou vodou, připojí se na 1,5 litru polévky malý stroužek česneku, půl lžičky majoránky a nechá se to povařit. V hrnečku se udusí na kousku sádla neb másla plátek rozkrájeného celeru, několik kroužků petržele nebo pastináku, kousek kedlubny, půl mrkve, a když to zažloutne, naleje se na to trochu vody a nechá se to do měkka uvařit. Pak se vše spojí s uvařeným hrachem, přidá se na 1,5 litru polévky po lžíci mouky červená jíška, vše se povaří, protlačí skrze cedník, aby byla polévka jemná. Připojí se dle chuti tlučený pepř, malinko zázvoru a květu. Na stůl se dá k ní smažená žemlička, na kostičky krájená nebo chleba.

Polévka hrachová s nudlemi

Uvaří se hrachová polévka, musí být však řídká, udělá se do ní jen po půl lžíce jíšky, a když je již procezená, nechá se zavařit a pro osobu se do ní zavaří malinká hrstka nudlí. 

Čočková polévka

Čočková polévka se upravuje jako hrachová.

Rate this Content 1 Votes