Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Pěkná bílá tučná játra se osolí špetkou soli a na husím sádle s přídavkem cibule a lžíce vody neb polévky udusí. Dvě vepřové nožičky se na kousky rozsekají, čistě operou a dají se do hrnku a dá se na ně tolik studené vody, aby byly potopeny. Přidají se k tomu tři lžíce dobrého octa, pět celých pepřů, nové koření, štípek zázvoru (vše celé), asi jako haléř kousek bobkového listu, kousek cibule, kroužek celere, petržele a mrkve.

Po té se to nechá vařiti, až maso s kostí odpadá, načež se to procedí. Do čisté této polévky se dá jeden vidličkou rozšlehaný bílek, lžička citrónové šťávy a dá se to na kraji plotny zavařiti, a pak ustátí. Sebere se s toho mastnota, dá se do tmavá upáliti půl kostky cukru, připojí se to k rosolu, aby to mělo pěknou žlutavou barvu. Na hrnek se přiváže hustý ubrousek, a rosol se nechá prokapati.

Do formy se dá prokapaného rosolu asi na tři prsty, nechá se pak stydnouti. Pak se tam dají od mastnoty očištěná dušená játra a vyleje se na ně ostatní prokapaný rosol a dá se to ztuhnouti.

Když se to má dát na stůl, omočí se rychle forma v horké vodě a rosol se vyklopí na menší mělkou skleněnou neb porcelánovou misku. Kolem se dají citrónové čtvrtky a kadeřavá petrželka, v zimě čerstvý bobkový list.

Rate this Content 0 Votes