Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 120g mouka
  • 90g nové máslo
  • Vrchovatá lžíce cukru
  • Žloutek
  • 3 větší jablka
  • sůl

Dá se 120g mouky, rozmělní se v ní 90g nového másla, jedna vrchovatá lžíce cukru, na špičku nože soli, přidá se jeden žloutek a vypracuje se v těsto. Pak se rozdělí na dva stejné díly a rozválí se do kulata (nebo na plech) na nuž silně (asi 3mm). Na jednu plochu se dají na lístky nakrájená, předtím se lžící bílého vina malinko podušena jablka (tři větší jablka postačí). Posypou se dle chuti moučkovým cukrem, připojí se k tomu lžička drobné nasekané pomorančové kůry. Druhou část se také tence rozválí a pokryje se tím jablkový koláč. Na okrajích se pěkně přimáčkne, potře se rozkvedlaným vejcem a posype strouhanými mandlemi. Když se udělá místo kulaté plochy na šest stotin (asi 9cm) široký a co vystačí dlouhý pruh, aby byl na nůž silně rozválený, také se naplní jablky, druhým pruhem pokryje a nechá se do žluta upéct. Pak se dá na talíř lžíce vody a lžička rumu, dvě hodně vrchovaté lžíce cukru a vše se potře do husté hmoty. Poté se tím pomaže upečený pruh a hned se krájí ostrým, tenkým, ve vodě omočeným nožem na tři stotiny (asi 4cm) široké řízky, které se nechají rozložené oschnout.


Zkoušeli jsme bez pomerančové kůry, těsto bylo trošku křehké, tak po rozválení byl trošku problém dát na pekáč, nakonec se to podařilo. Také jsme zapomněli potřít vejcem J. Pekli jsme při 180 stupních asi 20 minut. I tak se řezy povedly a rychle se po nich zaprášilo.

Rate this Content 0 Votes