Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Voda po vaření vepřového masa a jaternic
  • Voda
  • Krev
  • Kroupy
  • Sůl
  • Pepř, nové koření, zázvor, majoránka, česnek
  • Nové

Když chceme doma udržet déle polévku, tak se maso na jaternice málo, nebo docela vůbec nesolí. Do té polévky co se vařilo maso a jaternice se přidá voda (někdo vaří jaternice v čisté vodě - když prý se vaří v polévce, tak se prý mnoho omastku rozplýtvá a jaternice že jsou na povrchu mastné a je to neúhledné). Polévka co se maso vařilo a polévka z jaternic a trocha vody se promíchá, přidá se do ní trochu krve a vařených krup, dle chuti se osolí, okoření pepřem, novým kořením, zázvorem, majoránkou, připojí se též kousek utřeného česneku.

Když se dává na stůl, jsou do ní dobré oloupané brambory nebo smažený chlebíček na kostky pokrájený, třeba může být jen trochu usušený. Když v zimě hospodyňka chce polévku déle udržeti, nesolí jí, ani nekoření, rozdělí jí do menších hrnků a solí a koření jí až je potřeba, ostatní má uloženou ve studené suché místnosti.

Rate this Content 0 Votes