Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 14 dkg telecích nebo hovězích jater
  • 2 vejce
  • Mléko
  • 3 žemličky
  • Máslo
  • Majoránka
  • Česnek
  • Černý pepř
  • Zázvor
  • Sůl

Asi 14 dkg telecích nebo hovězích jater se nastrouhá na struhadle, tak aby v nich nezůstaly žilky, přidají se k nim dvě vejce, asi tři rozstrouhané, mlékem navlhčené žemličky, dvě lžíce rozpuště­ného másla nebo sádla, na špičku nože majoránky, asi jako hrách kousek česneku, který se rozetře, malinko tlučeného pepře a zázvoru a lžičku soli. Vše se tře asi 10 minut. Pak se vykrajují lžičkou malé knedlíčky do vařící se polévky a vaří se 15 minut.

Také se z toho mohou dělat rukou kulaté knedlíčky nebo smrže. Udělá se totiž tvar houby smrže a na místě stopky se nastrčí malinká vroubkovaná makronka. Vaří se to v polévce jako knedlíčky. Velice pěkně to vypadá.

Pro změnu chuti se může kořeni vynechat a dát půl lžíce zelené sekané petrželky, malinko květu a pepře.

Rate this Content 0 Votes