Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Kapr
  • Sardelové máslo
  • Máslo
  • Zelená petržel nebo kousek citronu

Očištěný kapr se vykuchá, čistě vymyje a vrchem i uvnitř vymaže sardelovým máslem. Bříško se rozevře špejlí a dá se na papír novým máslem potřený na pekáči do trouby péci, při čemž se ještě sardelovým máslem potírá. Než se dá ryba péci, dá se jí do huby dřívko, a když se dává na stůl, dá se na dlouhou mísu, dřívko se vyndá a dá se tam kytička zelené petržele, nebo kousek citronu. To se dělá pro hostinu.

Když se peče ryba asi dvě kila těžká, nebo někdy i těžší, je dobře, když se dá na pekáč pod papír kousek smočeného a omaštěného organtýnu, aby se s ním pak ryba z pekáče vyndala a pěkně na mísu položila; papír a organtýn se pak opatrně pod ní vytáhne. Při pečení se kapr opatrně pod organtýn lžící vody podlévá, aby organtýn na pekáč nepřilnul, pak by se ryba těžko v celku na mísu dostala. Ve velkých kuchyních mají k pečení i k vaření ryb podlouhlé nádoby s vložkou, se kterou se pak snadno ryba v celosti pečená nebo vařená na mísu dostane. Pečený kapr na sardeli se na míse obloží citrónovými koláčky a zelenou kadeřavou petrželí. V celku se peče ryba jen pro hostinu. Pro domácnost se rozkrájí na dílky, které se pomaží se sardelovým máslem a pečou se jako kapr v celosti, třeba na omeletovém plechu, na pomaštěném papíře, a aby nepřilehly na plech, dají se kůží na vrch. Sardelové ryby se nesolí, protože jsou dost slané od másla sardelového. Ryba, dvě kila těžká, peče se asi čtyřicet minut, v celku se může jen uvnitř malinko solí potříti a to asi hodinu před pečením, než se pak vymaže sardelovým máslem.

Máslo sardelové.

Očištěné sardelky se zbaví kostiček, a když je šest deka sardelí, dá se k tomu dvanáct deka másla, a pěkně se to nožem na prkénku roztírá, až je to stejnoměrné.

Rate this Content 0 Votes