Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Kapusta
  • Sůl
  • Mouka a máslo na jíšku
  • Pepř

Jedna prostřední kapusta se nadrobno rozkrájí, je ji asi půl litrový hrnek. Rychle se omyje, protože mnoho zeleniny namáčet je škoda, neboť ztratí tím výživnost a chuť. Vypraná kapusta se dá do kastrolku, nalije se na ní větší sběračka horké vody. Přidá se lžička soli a kapusta se přikrytá vaří. Když je mladinká deset - dvanáct minut, když je v zimě starší, i půl hodiny. Nyní se udělá po půl lžíci mouky a oříšku másla žlutá jíška. Nalije se na ní sběračka hovězí polévky, pěkně se rozkvedlá, a když je na kapustě ještě nějaká voda, přilije se k tomu, nechá se to s jíškou zavařit a pak se to promíchá s kapustou a dá se k tomu na špičku nože pepře.

Někdo přidává, když se kapusta vaří, ještě k ní kousek cukru. Když se dává kapusta k hovězímu masu místo omáčky, tak se dá k ní o polovic více jíšky, aby bylo na ní více šťávy. Některá hospodyňka z kapusty všechnu šťávu slije a dá jí do polévky a jíšku na kapustu rozkvedlá jen v hovězí polévce. To vše záleží na chuti. Také se kapusta, když je vařena, scedí. Voda z ní se uschová pro polévku. Kapusta se na kastrolku odhrne k jedné straně, dá se tam asi jako ořech kousek másla a na jednu kapustu půl lžíce mouky, nechá se to zapěnit a pak se na to nalije troška, asi sběračka hovězí polévky, promíchá se to s kapustou a je hotovo. Když se dělá kapusta, jako příkrm k řízkům nebo k nějakým smaženkám, tak se udělá hustá, ne však od jíšky, ale od kapusty, protože má být chuť od zeleniny, ne od jíšky. Hustá kapusta se dá na mělkou mísu a pokládá smaženými řízky. Také jsou dobré karbanátky nebo nějaké smaženky, třeba hrachové, se dobře hodí.

Rate this Content 0 Votes