Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Mladinká kuřata se očistí, rozkrájí na čtvrtky, u předních čtvrtek se křidélka na zad založí, u zadních se nožky ponenáhlu ohýbají a do spod založí. Vypadá tak zadní čtvrtka plnější a lehčí.

Po té se dobře čistým plátnem osuší, nasolí, obalí v mouce, omočí v rozkloktaném vejci a obalí ve strouhané, na řídkém cedníku prosáté žemličce a smaží se hned v rozpáleném, převařovaném másle, nebo komu libo i sádle, do kterého se může pro chuť dáti kousek másla.

Když se kuřata osmaží, sleje se rychle omastek do připravené horké, čisté vody a nechá se tam, až v studenu na vrchu ustydne. Pak se sebere a opět se může ke smažení upotřebit, neb drobty ze žemličky padnou ke dnu a omastek zůstane čistý. Když se kuřata smažená nedávají hned na stůl, dají se do nějakého kuthanku a přikryjí se, aby se nevysušily. Nejlépe je nechat na kraji teplé trouby.

Ke kuřatům smaženým se se dává špenát, zelený hrášek, chřest na způsob zeleného hrášku, salát, okurky a v domácnosti též kaše bramborová.

Rate this Content 0 Votes