Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Ze srnčího hřbetu nakrájí se na dvě stotiny (2cm) silné řízky a kůžičky všecky se odstraní. Naklepají obráceným nožem, po stranách malinko naříznou, po jedné straně maličko přisolí, pomouční a každý řízek se protáhne třemi nudlemi slaniny.

Na omeletový plech z černého plechu se dá asi jako ořech kousek sádla a v rozpáleném se jeden řízek po druhém rychle po obou stranách opeče dočervena. Když je řízků více musí se sádla vždy přidat a na rozpáleném rychle péci.

Na kastrol se dá na čtyři řízky asi jako slepičí vejce kousek nového másla a nechá se v něm zrůžovět půl rozkrájené cibule, lžíce rozkrájené mrkve, též tolik celere, petržele, několik pepřů, asi čtyři zrnka nového koření, kousíček bobkového listu, malinko tymiánu a koflík červeného vína.

Řízky opečené se tam vloží, podlévají hovězí polévkou a nechají se půl hodiny dusiti.

Podlévají se hovězí polévkou. Omastek z omeletového plechu, na které se řízky opékaly, se sleje, spodní však šťáva, v níž je pěkná barva a chuť se spláchne k řízkům.

Když jsou měkké vyndají se, šťáva se zapráší lžičkou mouky, nechá var přejít a procedí na řízky.

Podobné řízky se dělají z odležené svíčkové z masa hovězího.

Rate this Content 0 Votes