Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 1kg Vepřový podbřišek
  • Žemlička
  • Strouhanka
  • Máslo nebo sádlo
  • 2 vejce
  • Pepř
  • Kmín
  • Sůl

Pro šest osob kilo vepřového podbřišku se ostrým nožem podebere, nebo řezník tak učiní. Jedna, ve studené vodě namočená, dobře vymačkaná žemlička, jedna strouhaná žemlička se dají na misku, dá se k tomu lžíce rozpuštěného, vychladlého nového másla (také může být sádlo), jedno celé vejce a jeden žloutek (bílek se může přidat, když se dělají nudle), na špičku nože pepře, tolik také tlučeného kmínu, špetku soli, vše se dobře prodělá, maso se povrchu nasolí a připravenou nádivkou naplní, pěkně bílou nití obšije, aby nádivka neunikala na pekáč.

 Dají se dvě dřívka nebo silné špejle, aby maso nepřilehlo, maso se dá kůží dospod, podlije horkou vodou, přidá se k němu špetka kmínu, chvíli se peče přikryté, pak se obrátí, kůžička se nařízne na kostičky a peče se v troubě až je maso měkké a kůžička červená a křupavá.

Mladé maso se peče půl druhé hodiny, starší mnohem déle.

Nejlépe je, když se do masa píchne železnou špejlí a jde lehce, tak jest maso hotové. Pečené maso se rozkrájí na tenké plátky, do šťávy se přidá dle potřeby kapka polévky nebo vody. Na stůl se pak k němu dají brambory a zelí, nebo nějaký salát nebo brusinky.

Rate this Content 0 Votes