Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Telecí kýta
  • Estragonský ocet
  • Celý pepř, nové koření, zázvor, bobkový list, hřebíček, tymián
  • Cibule
  • Slanina
  • Máslo
  • Víno

Telecí kýla kosti zbavená se nasolí, uvaří se čtvrt litru estragonského octa se čtvrt litrem vody, přidá se deset zrnek pepře, šest zrnek nového koření, štipek zázvoru, lístek bobkového listu, dva hřebíčky, snítka tymiánu a jedna cibule. Studené se to vylije na kýtu a nechá se v tom, v létě přes noc, v zimě několik dnů ležet a každý den se to obrátí.

Pak se protáhne slaninou, polije se tím mokem, přidá se kousek másla a peče se do poloviny. Polije se pak skleničkou vína a peče se do měkka.

Poté se maso rozkrájí na pěkné řízky, do šťávy se přidá sběračka hovězí polévky, rozkloktají se do procezené šťávy čtyři žloutky a kvedlá se to na plotně, až je to husté. Pak se to podá na stůl

Jsou k tomu dobré noky, hodí se to pro hostinu.

Rate this Content 0 Votes