Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Telecí kýta
  • Sůl
  • 3 vejce
  • Nové máslo
  • Strouhaná žemlička (strouhanka)

Očištěná kýta se nasolí, na tři kila, postačí tři neplné lžíce soli. Začátečnice ať si takto solení zapamatuje: Na půl kila masa větší špetka soli, to je asi malá lžička, tedy na kilo dvě lžičky, což je neplná velká lžíce a pak

již snadno se zapamatuje, kolik je potřeba soli na celou kýtu, když je tři nebo čtyři kila těžká. V domácnosti se ovšem kýta celá nepeče, někdy však se stávalo, že přijdou hosti, nebo jiné příležitosti, kdy se celá

kýta spotřebuje. Tříkilová kýta postačí při hostině pro dvanáct osob.

A když je kýta připravena k pečeni, dá se na pekáč asi jako tři slepičí vejce kousek nového másla, počítá se na kilo čtyři nebo 5 dkg másla (4 dkg nového másla jest kousek jako slepičí vejce a proto si to také snadno začátečnice zapamatuje a při větším vařeni nic neprohospodaří). Když se máslo na pekáči začne škvařit, vloží se tam nasolená kýta a rychle se v tom obrátí, aby se bílkovina v mase obsažená srazila a maso zůstalo šťavnaté. Vody nepodlévá se dříve, než maso samo pustí šťávu, která se vypeče. Pak se pozorně kýta podlévá a vrchem se jen šťávou polévá. Nejlépe je, když se pečeně nejdříve trochu dusí přikrytá, pak se do červena nechá opéci. Posléze ji vrchem posypeme strouhanou žemličkou. Kýta se peče dvě a půl i tři hodiny.

Pečená kýta se krájí tenkým nožem na pěkné řízky a na stůl se dá k tomu hlávkový salát nebo kompot, noky nebo osmažené brambory.

V domácnosti, když se peče půl kila nebo kilo masa z kýty, tak se osolí, do kastrolku se dá na kilo masa asi čtvrt litru vody, špetka soli a když voda přijde do varu, rychle se maso do ní vloží, obrátí se v ní, a když na obou stranách zbělá, tak je v něm obsažená bílkovina sražena a maso zůstane šťavnaté a při krájení se nerozdrobuje. Spaření trvá několik vteřin, pak se vloží do rozpáleného másla, na kilo masa jako menší slepičí vejce. Nejdříve se chvíli přikryté dusí a pak se malinko v troubě opeče, na tenké plátky krají a dá na stůl. S máslem je telecí maso nejchutnější.

V zimě však, když není nové máslo, dá se sádlo nebo kousek kokosového másla.

Rate this Content 0 Votes