Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Prostřední brambory
  • Sůl
  • Mouka
  • Vejce
  • Strouhanka
  • Sádlo

Brambory se o loupají, rozkrájí se na koláčky půl stotiny (centimetru) silné, popráší se malinko solí a moukou, omočí se v rozkvedlaném vejci, obalí se ve strouhané žemličce a smaží se v rozpáleném sádle do červena. Sádla se dává jen, aby ho bylo, když se rozpustí, asi na stéblo.

Když se brambory usmaží, tak se omastek sleje, nechá se tam jen malinko, aby brambory nevyschly, a přikryty se nechají na kraji trouby, aby úplně změkly a zůstaly teplé.

Takto připravené brambory jsou také dobré k večeři, v zimě se k nim muže podávat syrové zelí nebo brusinky, v létě hlávkový salát.

Rate this Content 0 Votes