Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

 

Ingredience:

  • Kvalitní ne stará šunka (např. z kolena bez kostí)
  • Litr horké vody
  • Špejle
  • Křen
  • Červená řípa
  • Zelené větvičky
  • Bílky (pro vykraťování květů)
  • Kůra z naložených okurek (pro lodyhy a lístky k bílým květům)

Postup:

Šunku omyjte a vložte do hrnce.

Přelijte horkou vodou tak, aby šunka byla téměř ponořená. Přikryjte hrnec a dusíte ji dvě hodiny. Při potřebě přilévejte vodu pomalu, aby nevyschla.

Pro lepší podporu šunky na dno hrnce vložte dvě nebo tři špejle.

Když je šunka měkká, otestujte to špejlí. Pokud jde lehce ven, je šunka hotová.

Odstraňte kůži a šunku dejte péct do trouby, aby se trochu ztratil tuk.

Po upečení rozkrájejte na větší řízky a pečlivě držte pohromadě.

Kůží pekně přikryjte, aby vypadala jako celá.

Na mísu podávejte se strouhaným křenem, ozdobeným červenou řípou.

Kolem šunky umístěte zelené větvičky a na kůru přidejte květiny vykrojené z bílků.

Pro lodyhy a lístky k bílým květům použijte kůru z naložených okurek.

Tímto způsobem můžete zdobit, pokud šunku podáváte jako předkrm. Pokud je hlavním jídlem, přidejte k ní dobrý knedlík a zelí.

Rate this Content 0 Votes