Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Když zajíc se stáhne oddělí se předek od hřbetu a kýty, dobře se očistí, opere, kůžiček (blan) zbaví, osolí se a protáhne slaninou.

Na pekáč se dá asi jako slepičí vejce kousek nového másla a nechá se do horka rozpustit. Zadek zaječí se do toho vloží, přidá se k tomu kolečko celeru, malý kořínek pokrájené mrkve a tolik též pastináku, malé rozkrájené cibule a pokropí se asi třemi lžícemi estragonského neb vinného octa.

Připojí se deset zrn pepře, též tolik nového kořeni, štípek zázvoru jeden malý bobkový list a prouteček tymiánu.

Mezi pečením se polévá horkou vodou neb polévkou a když začíná měknout, rozkvedlá se ve čtvrt litru kyselé smetany pul lžíce mouky, zajíc se tím polije a nechá péci až je měkký.

Pečený zajíc se rozkrájí a do omáčky se může přidat dle chuti citrónové šťávy a malinko kůry. Kdo rád více kyselé, přidá na zajíce více octa.

V létě se také může přidat kousek zelené petržele. Omáčka se procedí, zelenina se v cedníku pěkně promačká a na stůl se podá k tomu knedlík.

Rate this Content 0 Votes