Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Sůl
  • Cibule
  • Kmín
  • Mouka
  • Máslo
  • Květ
  • Zelená petrželka
  • Bujon

Pro 6 osob se dá uvařit dva litry vody nebo dva a půl litru, jak kdo má rád mnoho polévky. Na dva litry vody se dá neplná lžíce soli. Na kastrolek se dá půl malé, rozkrájené cibulky, špetka kmínu, vrchovatá lžíce mouky a jako velký vlašský ořech kousek másla a nechá se to při ustavičném míchání zažloutnout. Po té se to rozdělá s tou slanou, vařenou vodou, nechá se to zavařit. Přidá se do polévky ještě malinko květu, v létě zelená petrželka, a když se přidá k tomu lžička maggiho koření nebo kostka bujonu, ještě se chuť polévky zvýší. Pak se polévka procedí. Kdo rád plovoucí cibuli, tak ji ani necedí. Vlije se na rozkrájený hrachový svítek nebo čočkový svítek a dá se na stůl. Tato polévka se rovná svoji výživností polévce hovězí.

Rate this Content 0 Votes