Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 1/4L rýže
  • 1/2 cibule
  • Petrželka
  • Máslo nebo sádlo
  • Sůl
  • 2 hrsti suchých hub
  • 2 vejce
  • Smetana
  • Máslo

Asi čtvrt litru rýže se opere a spaří horkou vodou. Na kastrole se šprejchne půl malé drobně rozkrájené cibule se lžičkou zelené petrželky a asi jako vejce kousek másla nebo sádla. Spařená rýže se tam vloží, přilévá se tam po trošce vody, zasolí se půl lžící soli a dusí se do měkka.

Také se udusí na kousku másla a kapkou osolené vody dvě hrsti suchých hub do měkka. Pak se drobně usekají, přidají se k nim dvě vejce, dvě lžíce dobré smetany, dobře se to zamíchá a lehce se to promíchá do dušené rýže.

Pomastí se forma nebo modrý kastrolek máslem, rýže se do toho vloží, pěkně přimáčkne a hned se vyklopí na mísu a dá na stůl.

Je k tomu dobrý salát nebo rajská i cibulová omáčka. Některá hospodyňka dává do koflíčku, vždy vrstvu rýže, pak houby, opět rýže, pěkně se to stlačí, pak se to vyklopí na mísu, obyčejně kolik osob, tolik kopečků se dává na mísu a posype se to zelenou petrželkou nebo sekaným uzeným masem.

Z čerstvých hub se dělá rýže podobně. Ze žampionů je velice dobrá.

Rate this Content 0 Votes