Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 4 roštěnky
  • Sůl
  • Mouka
  • Máslo
  • Cibule
  • Sardele
  • Citronová šťáva

Nechají se u řezníka usek­nout 4 roštěnky z vysokého „šůsu“ či boku. Kosti se useknou a spotřebují na polévku. Očištěné roštěnky se naklepou hezky do plocha a malinko nasolí. Naklepané roštěnky se popráší moukou a na másle se rychle po obou stranách do červena opečou. Pak se k nim přidá jedna rozkrájená cibule, sběračka hovězí polévky a dusí se pozorně do měkka. Utřou se dvě sardelky s kouskem nového másla asi jako vlašský ořech velký a každá roštěnka se jim potře. Po té se nechají v troubě asi pět minut opéct. Do šťávy se přidá lžička mouky, nechá se zežloutnout, přidá se dle potřeby ještě hovězí polévka, lžička citrónové šťávy, dá se to na roštěnky a nese se to na stůl.

Kdo rád citron, může ještě přidat malinko citró­nové kůry. K tomuto jsou dobré makarony nebo cezené velké nudle.

Rate this Content 0 Votes