Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Štika Rozkrájená s Aspikem a Květinovou Dekorací

Ingredience:

  • Očištěná štika
  • Máslo
  • Zrna pepře
  • Aspik
  • Červený rosol (pro malovaná kvítka)
  • Petruželka (pro květinovou dekoraci)

Postup:

Očistěte štiku a rozdělte ji na porce.

Uvařte kousky štiky stejně jako při vaření celé štiky.

Vyndejte uvařené kousky opatrně lopatkou a složte na chleba na dlouhou úzkou mísu tak, aby vypadaly jako celá ryba.

Zalijte mezery studeným rosolem a ztáhněte špejlí, aby kousky držely pohromadě.

Podložte hlavu štiky, aby dobře držela.

Udělejte oči z másla a zrn pepře.

Okrášlete rybu aspikem a polévejte jako při předešlém receptu.

Pro malovaná kvítka: Uškrábejte kousek másla vroubkovaným nožem, stočte do květu a do prostřed dávejte kousek červeného rosolu.

Kolem ryby položte máslová kvítka a mezi ně přidejte zelenou petruželku.

Pro další variantu krásných dekorací připravte máslové chryzantémy pomocí rýhovaného nože a horké vody.

A máte připravenou krásnou a chutnou štiku s aspikem a květinovou dekorací. Vynikněte na svém stolu s tímto mistrovským kouskem!