Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Telecí maso z hrudí nebo z plece
  • Cibule
  • Máslo
  • Sůl
  • Rýže

Na kuthan se dá dobře pokrájená cibule a nechá se na másle zažloutnout. Telecí maso se rozkrájí na menší kousky a vhodí se do vařící vody. Po té se hned zase drátěnou sběračkou vybere. To se dělá proto, aby se při dušení nerozpadlo a bylo šťavnaté a bílé.

Spařené maso se dá na zažloutlou cibulku, osolí se, podlévá hovězí polévkou nebo vodou a nechá se z poloviny udusit.

Pak se přidá na půl kila masa asi dvanáct deka dobře vyprané a pak spařené rýže a nechá se to pospolu doměkka udusit. Rýže se urovná, aby byla pěkně na vrchu, poklade se kousky másla a nechá se to v troubě zapéci.

V létě můžeme dát k tomu kuřecí játra a žaludky nebo čerstvě dušené hříbky.

Podobně to můžeme připravit i z husích drůbku.

Rate this Content 0 Votes