Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Vejce
  • Máslo
  • Strouhanka
  • Mléko
  • Květ a petrželka
  • Kyselá smetana
  • Hlávkový salát

Šest vajec se uvaří natvrdo, oloupe a po délce rozkrojí. Žloutky se vyndají, na kasičku utřou s kouskem másla, asi jako ořech velkým. Jedna žemlička se ostrouhá, namočí do mléka, pak vymačká a s těmi žloutky promíchá, také ještě lžíce rozkvedlaného vejce, malinko květu a na špičku nože zelené petrželky.

Vše se promíchá a naplní se tím ty bílky, aby zase tvořily celé vejce. Pak se složí jedno vedle druhého, do máslem vymazaného kastrolku, podleji se několika lžícemi kyselé smetany a nechají se v troubě zapéct. Pak se poleji malinko novým máslem, posypou žemličkovou kůrkou, co se sestrouhala ze žemličky, nechají se opéct, a pak se dají na stůl s hlávkovým salátem.

Vejce s masem

Vejce se nadívají jako předešle, jenže se dá do nádivky vařené telecí nebo rybí maso, drobně usekané. Na jedno vejce lžíci masa, ostatní jako předešlá nádivka. Pak se vejce naplní, spojí, omočí v bílku a ve strouhané žemličce (strouhance) a smaží se jako řízky.

Na stůl se k nim dá nějaká zelenina.

Rate this Content 0 Votes